Griekenland - Peloponnesos

Dag 1 : zondag 21 april 2019. Vlucht Brussel-Athene en bezoek aan Akropolis

In de vroege ochtend verzamelen 37 personen op de parking van het vliegplein Kiewit/Hasselt. Het ganse gezelschap vertrekt om 4u45 GEE 1311 2Athene gezien van de Akropolisonder begeleiding van Willy Verghote, organisator van de meerdaagse reis en maken we kennis met de reisleider/gids Roger.

De drie uur durende vlucht verloopt vlot. Om 12 uur lokale tijd (plus één uur) zetten we voet op Griekse bodem. Roger spreekt vloeiend modern Grieks met de chauffeur en andere Grieken.

Onderweg naar de Akropolis begint Roger aan de uitvoerige uitleg en kunnen we delen in zijn rijke kennis van de Oudheid en het oude Grieks. De beklimming naar de Akropolis, symbool van Griekenland, gaat over vele trappen en steile hellingen.

Na dit indrukwekkende bezoek gaat het naar TOLO, de stad waar we een week wonen in hotel “John en George” verwijzend naar Jannis en Georgos, twee broers die het familiebedrijf leidden, maar waarvan Georgos al overleden is.

Na het avondmaal in buffetvorm kan iedereen zich installeren in de kamer na een lange, gevulde dag.

Dag 2 : maandag 22 april 2019 . ASINE EN MYCENE

Jannis is gids voor de belangrijke site van een oude burcht in de buurt.IMG 9415

Na een korte rit langs ontelbare citrusplantages en olijfbomen, glooiend landschap en rots-formaties bereiken we de site Asine. De burcht speelde een belangrijke rol in de Oudheid, de Byzantijnse Tijd tot zelfs in Wereldoorlog II.

In 1915 stopten de Franse archeologen de opgravingen. Opeenvolgende groepen werkten verder waaronder de Zweedse koning Gustav-Adolf IV in 1920. Janos kent de site sinds zijn jeugd, waar hij de diensten in de kerk bezocht. Zij werd gebouwd met stenen van de burcht. Tijdens WO II dynamiteert het Italiaanse leger delen van de site om munitie te stockeren voor de Duitsers. Er vallen vele gesneuvelden aan beide kanten.   De lokale bevolking heeft de jongste decennia intens meegewerkt aan de opgravingen onder leiding van archeologen en supervisie van de “Associatie archeologen van Griekenland” en subsidies van de EU.

De dichter Giorgos SEFERIS (1900-1971) schreef een gedicht voor de “koning van Asine” dat hem een Nobelprijs opleverde in 1963.

GEE 1388 2In Mycene bezoeken we de burcht van Atres (bijenkorf voor de lokale bewoners wegens de vele bijen). Bijzondere en monumentale poort die aanleiding geeft tot discussie met enkele mensen over het gewicht van de sluitsteen.

Een Duitse, rijke industrieel en hobby- archeoloog Schliemann ontdekte in de schachtgraven (1600-1400 v. Chr) allerlei voorwerpen zoals ivoor en goud uit Egypte, kleitabletten met boekhouding en het zogezegde gouden masker van Agamemnon. Over het laatste heerst twijfel. Hij denkt de aanwijzing te lezen bij Homeros. In een verzorgd museum zijn vele vondsten te zien.

Na een stop in restaurant “Agamemnon” gaat het terug richting Tolo. Roger spreekt onderweg over het schrift, de burchten en ook over de matrilineaire en patrilineaire maatschappijen. Constant krijgen we een onderdompeling in de rijke geschiedenis van de Oudheid.

Dag 3 : dinsdag 23 april 2019. Arcadië – klooster Kernitsa – Dimitsana

Vanuit Tolo gaat de rit voorbij aan de welriekende citrusplantages die voor de tweede oogst in bloei staan, naar de hoogvlakten van Arcadië waar we het klooster Kernitsa bezoeken op 840m hoogte. Onderweg zien we leuke, kleine dorpen met mooie pastelkleurige, grote huizen die elk plaats bieden aan verschillende families. De bus glijdt zacht hoger op een nieuwe autobaan, waar stilaan een bergketen opduikt met besneeuwde toppen. De streek oogt heel rustig en de wegen steiler en smaller. Pas in de negentiger jaren is de weg naar het klooster breder gemaakt en kunnen touringcars de toeristen tot boven brengen.

Het klooster is meer dan 900 jaar oud en kent een bewogen geschiedenis. Aanvankelijk mannenklooster kent het grote bloeiperiodes afgewisseld met overvallen van de Turken. Plunderingen, brandstichtingen en bittere strijd waren het gevolg. Tijdens de onafhankelijkheidstrijd rond 1821 vonden partizanen er onderdak.dimitsana1

In 1940 werd het een nonnenklooster. We bezoeken het Orthodoxe kerkje onder het strenge oog van zusteroverste. Roger vertaalt de informatie van de zuster. Hij moet wel op de juiste plaats staan en toehoorders kregen de opmerking niet met gekruiste benen te zitten, man noch vrouw!! Belangrijk detail: ooit hebben herders een icoon gevonden in een grot in de buurt. Ze nemen deze mee, maar bij een volgend bezoek is de icoon weer op de plaats. Dat is aanleiding om een miraculeuze kracht aan de plaats te geven en wordt het een pelgrimsoord voor mensen met psychische aandoeningen.

Dan gaat de rit verder naar Dimitsana voor het middagmaal. Bij de wandeling ontmoeten we een filmploeg. Willy staat graag de journaliste te woord en ook Ann neemt deel aan het gesprek.

Onderweg naar het hotel houden we even halt aan een speciaal kerkje in Fontini. Vele koppels willen hier trouwen wegens de speciale creatie van verschillende bouwstijlen en materialen.

Dag 4 : woensdag 24 april 2019. Boottocht naar de eilanden Hydra en Spetses

Vanuit de haven van Tolo vertrekt de boot voor een tocht van 3 uur. Iedereen zoekt een plaatsje om gezellig te keuvelen, binnen of op het dek. Ook goed om een dutje te doen voor vermoeide mensen. Op het eiland vertelt Roger over de ontwikkeling en betekenis van Hydra.

In de 15e eeuw komen Orthodoxe christenen aan op het eiland. Einde 18e eeuw is de bevolking van 2000 personen tot 270.000 aangegroeid. Dit verklaart dat de economie hoog conjuctuur kende door de aanwezigheid van rederijen met een belangrijke vloot.
GEE 1518 2Vandaag kan men de bloeiperiode nog bemerken aan de stadspaleizen en patriciërswoningen. Miaoulis (°1768) is één van de rijke reders.

Bij het vertrek naar Spetses stellen Willy en Roger vast dat vier personen ontbreken. GSM wordt niet beantwoord en de boot wacht niet. Bij onze aankomst in Spetses zit het viertal al op een terrasje met een drankje!! Geen nood, een speedtaxi in ijltempo bracht de oplossing. Voor hen een extra avontuur voor “een paar euro” meer.

Roger wandelt met de groep tot bij het standbeeld van Laskarina BOUBOULINA(°1771-1825). Geboren in Constantinopel huwt zij tweemaal een rijke reder die allebei omgebracht worden door piraten. De weduwe is schatrijk. In 1821 helpt zij in de strijd voor de onafhankelijkheid met kapitaal en eigen schepen. Als enige vrouw is zij admiraal en bevelvoerder op de “Agamemnon”. In 1825 wordt zij doodgeschoten door de vader van het meisje dat door haar zoon is geschaakt.

Na wat kuieren in de nette, smalle straatjes met mooi onderhouden huizen is het tijd voor de terugtocht naar Tolo.

Dag 5 : donderdag 25 april 2019. Epidauros – Naflion

In Epidauros bezoeken we het best bewaarde amfitheater uit de Oudheid, gebouwd in de 4e eeuw v. Chr met hoogtepunt rond 400 n. Chr. Het is gekend voor zijn uitstekende akoestiek. Geert maakt daar een geslaagde foto van de groep.

GEE 1627Dit theater maakt deel uit van een enorme site waar genezers leven als monniken. Zij verzorgen hun rijke patiënten met allerlei behandelingen, o.a. met slangen. Vandaar de slang rond de levensboom als symbool voor de geneeskunde. De families van de patiënten kunnen ook in dit domein verblijven. Een klein museum bezit een aantal oude instrumenten van de geneeskunde. Vandaag kan men de site vergelijken met een badstad: prettig verblijf voor verzorging in een omgeving van groen en rust.

Voor het namiddagprogramma rijden we door een heuvelachtige streek naar Naflion, ooit hoofdstad van Griekenland, strategisch gelegen met zicht op burchten in de heuvels. De burcht Argos speelde een grote rol in de aanloop naar de onafhankelijkheid in 1821. We maken een wandeling door de nette, smalle drukke straatjes met restaurants en boetieks. In de loop der tijden leverden de Turken, Russen en Duitsers bloedige veldslagen om de macht. Als de Grieken een koning zochten om het onafhankelijke land te besturen, stellen zij de vraag aan Leopold von Saksen-Coburg, gekend door de Russische tsaar en de Duitsers. Hij bedankt voor de eer en verkiest later het nieuwe België. Onze Leopold I.

Dag 6 : vrijdag 26 april 2019. Mystras

Op weg naar Mystras spreekt Roger over Sparta en de bijzondere opvoeding. Jongens tussen 7 en 20 jaar, die hun Spartaanse afkomst kunnen bewijzen, kregen een strenge opvoeding, op militair en sportief gebied. Ook meisjes namen deel met uitzondering van de militaire opleiding. Zij moesten vooral sterk en gezond zijn om later gezonde Spartanen te baren.

IMG 9566Mystras was de belangrijkste stad uit de Byzantijnse tijd met sites uit de 13e eeuw toen Guillaume de Villardoin, een Frankische kruisvaarder met veel Franken zich hier vestigde. Resten van vele kloosters zijn nog te zien en in één klooster verblijven nog nonnen.

Mystras was het mikpunt van Turkse bezettingen met de gebruikelijke vernielingen en brandstichtingen en moorden. Kerken werden moskeeën. We bezoeken de kerk van Dimitros. Ze is gebouwd met materialen van de ruïnes uit de buurt midden 13e eeuw. Fresco’s zijn nog te bewonderen alsook een zuil waarop de bezittingen van de kerk zijn gegrift.

De dag eindigt met het bezoek aan de Goede Vrijdagprocessie in Tolo. Orthodoxen vieren Pasen één week na de Katholieken. Janos neemt hotelgasten op sleeptouw naar de kerk waar een dienst plaats heeft. Honderden mensen verzamelen aan de kerk met een kaarsje in de hand; sommigen gaan binnen om het kruis te eren. Na de dienst vertrekt de geestelijke en de dragers van de relikwie onder een baldakijn in processie rond het dorp, gevolgd door een massa gelovigen die langs de straten wachten met kaarsjes. Ongewoon detail: aangekomen op het strand, gaan de dragers met de relikwie enkele meters tot de knieën in het water en wandelen zo verder tot de andere kant van het dorp.

Dag 7 : zaterdag 27 april 2019. Terugreis en korte stop aan Kanaal van Korinthe

In een zonnig Tolo verlaten we het hotel om 9 uur, uitgewuifd door Janos, de vriendelijke hotelier. De weg naar de luchthaven van Athene leidt voorbij langs vele rederijen, scheepswerven, kmo’s allerhande.

In Korinthe houden we even halt om het Kanaal van Korinthe te zien in een diepe kloof van 70m en 6,4km lang. Een attractie voor vele toeristen met fotoapparaat in aanslag.

De drie uur durende vlucht verloopt prima met een extra voor enkele mannen uit ons gezelschap. Willy zorgt ervoor dat enkele collega’s in de cockpit het werk van de piloten kunnen volgen bij het opstijgen en het landen. Sommigen zijn piloot zoals Willy zelf.

Een leuke en leerrijke reis gaat teneinde dankzij de goede zorgen van Willy, de organisator en Roger, specialist van de Griekse Oudheid. Dank daarvoor.      

MVC

GEE 1636 verkleind groep compleet

 

MEER FOTO'S