Achel 3 dec 2014

Achel - 3 december 2014

simonshuisedgeHet eerste winterprikje had blijkbaar in het zuiden van de provincie haar intrede gedaan doch dat belette een 30-tal gegadigden niet om bij ochtendgloren af te zakken naar het verre onbekende Noord-Limburgse Achel, deelgemeente van de stad Hamont-Achel.
Na het gebruikelijke koffie met gebak werd om 10u30 een korte wandeling gemaakt naar het nabije Simonshuis. Deze opmerkelijke teutenvilla werd gebouwd door de familie Simons in 1883 en kent een boeiend verleden. Vanaf 1913 werd er de weverij "Tissage de Velours" gesticht en in de bevrijdingsmaanden van 20 september 1944 tot april 1945 vestigde het 2de Britse leger van generaal Dempsey er haar hoofdkwartier dat meermaals bezocht werd door Montgomery en Eisenhower. In 1974 kocht de gemeente het gebouw en sloopte de nabije weverij. Sinds 1984 worden er het VVV en het Grevenbroekmuseum in gehuisvest.
Teuten? Dit waren handelaar afkomstig uit het noorden van Limburg, Zuid-Limburg (NL) en Noord-Brabant (NL). Vanaf het begin van de 17de eeuw trokken zij voor meerdere maanden naar Holland , Duitsland en Denemarken om er hun koopwaar (textiel, leder, haren,...) en hun expertise (koperslager, leerlooien, castreren, ...) aan te bieden. Ze vestigden er handelsvennootschappen waarvan het nu nog bestaande C&A een tastbaar voorbeeld is.
Het Grevenbroekmuseum tracht de bezoeker te leiden doorheen de vele eeuwen lokale geschiedenis, van de vroegste tijd tot de laatste wereldoorlog. Dit gebeurt aan de hand van authentieke en unieke voorwerpen, maquettes, kaarten, prenten, tekeningen, ... het verhaal van de mensen die deze streek bewoonden, vroeger en nu, chronologisch verdeeld over zeven zalen!


Voor het bezoek aan het museum werden we in 2 groepjes verdeeld zodat iedereen bij de les kon blijven. Lokale archeologische vondsten zoals prehistorische tuigen, mammoettanden, urnen, Romeinse sierraden, een skelet van een Frankisch krijger met zijn bewapening, middeleeuws aardewerk, curiosa van een eeuw geleden tot en met wapentuig uit de Eerste -en Tweede Wereldoorlog zijn hier te vinden.
"Oh dat is nieuw voor mij", "Dat wist ik niet" , "Interessant" .... was regelmatig bij de aandachtige bezoekers te horen? Het is bijvoorbeeld amper geweten dat tijdens WO-1 de Duitse bezetter in Limburg lange loopgraven had gegraven om er haar troepen voor te bereiden op het echte werk aan het front en dat het gifgas voor de eerste keer werd uitgetest op Limburgse bodem!
Helaas tikte de klok verder en werden we opgewacht voor het middagmaal in het nabijgelegen kasteel Genebroek gelegen op een domein wat ooit deel uitmaakte van het middeleeuws kloostercomplex Catharinadal. In het prille begin van ons koninkrijk werd dit opgekocht door graaf de Theux de Meylandt, staatsman en eerste minister. Kruisheren hebben er ook lange tijd verbleven totdat het werd verkocht en het pachthuis omgebouwd werd tot een restaurant.
Na een stevige maaltijd, al dan niet vergezeld van een lokale Achelse trappist, was het slechts enkele minuutjes wandelen tot onze volgende bestemming.
broers boonenOp de plaats waar eeuwenlang zusters Franciscanessen woonden, is de kaasboerderij Catharinadal gelegen. In deze historische hoeve woont en werkt de familie Boonen. Aan de hand van o.a. filmmateriaal en een bezoek aan de rijpkamers kregen we een goed beeld hoe de broers Bert en Peter zelf boter en kaas maken. Ze produceren een 210-tal zelfgemaakte zuivelproducten, waaronder de nu intussen wereldberoemde “Grevenbroecker” blauwschimmelkaas, die in 2009 te Lyon de “Caseus Award”, die beschouwd wordt als het wereldkampioenschap van de kazen, in de wacht sleepte. Het belangrijkste basisproduct van Catharinadal, is de verse melk van de op uitsterven bedreigde roodbonte "long live" koeien. Ze maken kaas zoals die 500 jaar geleden in de Kempen werd gemaakt, een natuurproduct van rauwe melk dat behalve zout, geen additieven bevat. Het is geen geheim dat ons koningshuis tot de cliënteel van de kaasmakers behoort!
Als afsluiter kregen we enkele kazen waaronder de "Achelse blauwe", eigengemaakte chocopasta en ijs voorgeschoteld. Een reden te meer om wat extra voorraad mee naar huis te nemen.
Als afsluiter van de dag mogen we stellen dat "we er wel kaas van hebben gegeten !"
We hebben niet alles kunnen ontdekken in het noordelijkste puntje van de provincie : de Achelse Kluis gekend voor haar trappistenbier komt een andere keer op het programma.
Geert